Visie

Laten we onze leefomgeving mooier, groener en biodiverser maken. Begin daarom in je eigen tuin!

Even voorstellen

Ik, Esmee Hutten, ben het gezicht achter Grandiflora Tuinen. Grandiflora betekent ‘grootbloemige’. Ik hou van tuinen waar alles groots mag bloeien en ik zou het prachtig vinden als de tuin voor jou ook een plek is waar je van opbloeit.

Al van jongs af aan ben ik graag creatief én buiten bezig. Ik hou ervan om kunstwerkjes te maken, tuinier en dagdroom graag in mijn tuin, eet het liefst mijn zelf verbouwde groenten en geniet van wat de natuur ons te bieden heeft. Door mijn werk als ecologisch tuinontwerper kan ik mijn creativiteit en passie voor de natuur met anderen delen.

Voor ik begon met Grandiflora Tuinen heb ik vijf jaar als psycholoog gewerkt. Door mijn achtergrond in de psychologie ben ik me gaan realiseren hoeveel positieve effecten de natuur, groene tuinen en bezig zijn in het groen op mensen heeft. Ik enthousiasmeer anderen dan ook graag om zich meer te bewegen richting het groen.

Kom je Grandiflora Tuinen volgen op Instagram of Facebook? Daar deel ik regelmatig iets over waar ik mee bezig ben op het gebied van tuinen.

Ecologisch tuinieren

Bij Grandiflora Tuinen ligt de focus op ecologisch tuinieren. Dit betekent dat je in een ecologische tuin samenwerkt met de natuur. Er staan veel inheemse planten, struiken en bomen in, aangevuld met interessante uitheemse planten of bijzondere cultivars, om jaarrond een mooie tuin met een aangenaam klimaat te hebben. Wel zo fijn met de steeds warmer wordende zomers. In een ecologische tuin wordt ook goed rekening gehouden met de bodemsoort en standplaats, waardoor de juiste beplanting op de juiste plek staat waardoor ze kunnen floreren. Daarnaast wordt er het liefst voor lokale en duurzame materialen gekozen en wordt de hoeveelheid verharding zo veel mogelijk beperkt. In een ecologische tuin worden uiteraard geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, maar lost de natuur het zelf op door gebruik te maken van een kringloopsysteem. Organisch materiaal uit de tuin wordt weer teruggegeven aan de bodem door middel van mulchen of composteren, waarbij bodemorganismen verder hun werk doen en zodoende de tuin wordt voorzien van de juiste voedingsstoffen. Een gezond bodemleven en voldoende aanwezigheid van dieren boven de grond houden ongewenste organismen in toom. Bovendien wordt in een ecologische tuin regenwater langer vastgehouden, waardoor het ten tijde van een stortbui niet voor overlast zorgt en het in drogere tijden gebruikt kan worden voor de beplanting.

Zo veel mogelijk inheems

Als ik bij je langs kom en we het hebben over mogelijke beplanting voor in jouw tuin, dan hoor je me vaak praten over inheemse planten. Voor nog niet iedereen is de term ‘inheems’ bekend. Inheemse planten komen van nature in ons land voor. Doordat deze planten hier al eeuwenlang voorkomen, zijn veel insecten, zoals bijen en vlinders, in hun ontwikkeling afhankelijk geworden van specifieke inheemse planten, zogenaamde ‘waardplanten’. Op waardplanten zetten vlinders hun eitjes af en kunnen de rupsen die daaruit komen direct eten van die specifieke plant. Elke vlinder heeft weer zijn eigen waardplanten. Voor bijen geldt dat veel wilde bijensoorten zich beperken tot maar één plant of plantenfamilie om er stuifmeel te verzamelen voor hun nakomelingen. Het is daarom heel erg belangrijk om voldoende verschillende inheemse waardplanten in je tuin te hebben staan om de biodiversiteit te versterken.

De toekomst begint in jouw tuin