Met de berichtgeving van de laatste tijd over de grote hoeveelheden pesticiden die gevonden zijn op bossen bloemen, stijgt de interesse in onbespoten bloemen. Hiermee stijgt ook de interesse in het zelf aanleggen van een pluktuin om zodoende zelf je plukbloemen te kweken. Want hoe leuk is het dat je in de toekomst niet meer naar de bloemist hoeft voor een boeket bloemen, maar je een boeket uit je eigen tuin kan plukken?!
Wat hebben plukbloemen nodig?
Als je wil dat je gezaaide plantjes enigszins gaan groeien, moet je pluktuin aan een paar voorwaarden voldoen. Plukbloemen zijn over het algemeen éénjarige planten die veel zon nodig hebben. In één jaar moeten ze namelijk groeien én veel bloemen maken. Dat kost veel energie. Daar is dus veel zonlicht voor nodig. Denk hierbij aan minstens 6 uren volle zon. Ook hebben de plantjes voldoende water nodig. Tot slot hebben de plantjes voedingsstoffen nodig. Door in de winter een laagje compost op je pluktuin te verspreiden, komen er voedingsstoffen in je bodem.
Niet veel ruimte nodig
Je hebt niet veel ruimte nodig om zelf je plukbloemen te kweken. Op een vierkante meter kan je bijvoorbeeld al een paar soorten plukbloemen kwijt, bijvoorbeeld korenbloemen, strobloemen en goudsbloemen; planten die veel bloemen produceren en een ranke groeiwijze hebben. Dahlia’s, ook wel de koningin van de pluktuin genoemd, nemen vaak nogal wat ruimte in beslag. Als je maar een vierkante meter aan ruimte hebt voor een pluktuintje, dan zou ik er niet zo snel voor kiezen om daar een dahliaknol in te zetten, maar zou ik eerder kiezen voor bloemen die een wat rankere groeiwijze hebben. Daarentegen zou je dan wel een dahliaknol in een grote bloempot kunnen zetten. Als je maar weinig ruimte hebt, kan je bovendien ook bloemen zaaien in potten. Daarmee kan je dus zelfs op een balkon aan de slag met je eigen plukbloemen, mits er voldoende zon op de je balkon is. Let er bij planten in potten wel op dat je deze vaker water moet geven dan wanneer planten in de volle grond staan.
Wissel dahlia’s en tulpen met elkaar af
Dahlia’s mogen eigenlijk niet ontbreken in een pluktuin. Ze hebben zo’n mooie bloemvorm, doen het geweldig in boeketten en ze blijven maar bloemen produceren zolang je er van blijft plukken! Echter, dahliaknollen heb je vanaf half mei tot en met de eerste nachtvorst (november ongeveer) in de tuin staan. Na de eerste nachtvorst haal je de knollen uit de grond om verrotting door nattigheid in de winter te voorkomen. Dat betekent dat er tussen november en half mei niks op die plek zou staan. Dit betekent ook dat er elk jaar gespit wordt in dat stukje grond. De ‘no-dig-methode’ kan je op dit stukje dus lastig toepassen. Aangezien je toch al in de grond aan het wroeten bent geweest, kan je maar net zo goed op dat plekje voorjaarsbollen in de grond zetten. Vooral tulpenbollen zijn hiervoor geschikt. Plant daarom tulpenbollen in november op de plaats waar de dahliaknollen de grond uit zijn gegaan. Zodoende heb je bloeiende tulpen in het voorjaar. Deze tulpen kan je dan eventueel ook plukken en verwerken in een boeketje. Wanneer de tulpen afgestorven zijn, haal je ze uit je tuin, waarna er weer plaats is voor je dahliaknollen. Dit proces kan je jaarlijks herhalen.
Verleng je plukseizoen
Naast het toevoegen van voorjaarsbollen in je pluktuin, kan je het plukseizoen ook nog op andere manieren verlengen. Als je er namelijk voor zorgt dat je jaarrond iets bloeiends of anders interessants in de tuin hebt staan, zou je nagenoeg het hele jaar iets kunnen plukken uit je tuin om op de vaas te zetten. Zo kan je in de winter bijvoorbeeld bloemen plukken van de Helleborus. Ook zijn er veel (inheemse) struiken die ons in het voorjaar verblijden met mooie bloesem. Bovendien produceren veel struiken bottels, besjes of vruchtjes, waardoor je in de herfst of winter ook nog mooie takken kan knippen voor op de vaas. Ik vind het bijvoorbeeld prachtig om een paar takken met sierappeltjes in de herfst op de vaas te zetten. Je kan sierappeltjes zelfs laten indrogen om er nog langer plezier van te hebben.
Al gedacht aan droogbloemen?
Je hoeft natuurlijk niet jaarrond iets bloeiends in je tuin te hebben om jaarrond een mooi boeketje op tafel te hebben. Je hebt ook droogbloemen! Je zou bloemen als strobloemen, kruisdistel en lamsoor kunnen drogen. Deze behouden hun vorm en kleur goed wanneer ze indrogen. In de herfst zou je eventueel ook wat ingedroogde bloemen van de hortensia kunnen knippen voor een droogboeket. Zo heb je zelfs in de winter een zelf geplukt boeket op tafel staan.
Plukbloemen uit je siertuin
Je hoeft niet alleen één apart stukje tuin te reserveren voor jouw pluktuin. Je kan jouw plukbloemen ook neerzetten tussen de vaste planten in je siertuin. Of je kan bloemen plukken van de vaste planten in jouw tuin. Zo maak ik regelmatig bosjes bloemen waar bijvoorbeeld ook ijzerhard en kattenkruid in zitten die een vaste plek hebben in mijn tuin. Daartegenover staat dat ik ook regelmatig plantjes zie opkomen van bloemen die het jaar ervoor hebben gebloeid en nu op eigen houtje zich hebben uitgezaaid op andere plekken in mijn tuin. De wilde peen heeft hier nogal een handje van, maar daar maak ik dankbaar gebruik van.
Inheemse plukbloemen
In een gemiddelde pluktuin komen vaak geen inheemse planten voor. Echter, er zijn voldoende inheemse planten die je goed kan gebruiken voor plukboeketten. Denk hierbij aan wilde peen, duizendblad, vingerhoedskruid en de gewone margriet. Het voordeel van deze planten is dat ze vaak op eigen houtje in je tuin komen. Bovendien voorzien ze niet alleen jou van mooie bloemen, ze voorzien de bijen en vlinders ook van voedsel. Goed voor de biodiversiteit dus! Pluk dus niet je hele pluktuin kaal, maar laat ook wat bloemen voor de bijen en vlinders staan.
Ga voor biologische zaden
Ben je inmiddels genoeg geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met je eigen pluktuin? Dan kan je zaden bestellen van de planten die jij mooi vindt. Let er hierbij op dat je onbespoten zaden koopt. Als het bio-keurmerk vermeld wordt, weet je zeker dat je goed zit. Daarnaast zijn er ook veel kwekers die schone zaden produceren en heel open zijn over hun natuurvriendelijke kweekproces. Ook voor deze zaden kan je kiezen.
Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor het aanleggen van je eigen pluktuin, bekijk dan het project ‘pluktuin’ of bekijk de story ‘pluktuin‘ of ‘plukboeket’ op de Instagram van Grandiflora Tuinen.
Ik hoop dat jij net zo blij wordt van het plukken van je eigen bloemen als ik.
Liefs,
Esmee