Maar waarom zou je specifiek voor een ecologisch tuinontwerper kiezen en niet voor de tuinontwerper of hovenier die bij jou om de hoek zit? In dit artikel leggen we je uit waarin een ecologisch tuinontwerper zich onderscheid van een reguliere tuinontwerper of hovenier.
Met een ecologisch tuinontwerp maak je impact!
Door voor je tuin een ecologisch tuinontwerp te laten maken, maak je pas echt impact!
Anders dan bij een reguliere tuinontwerper of hovenier, kijkt een ecologisch tuinontwerper vanaf het eerste moment naar duurzaamheid, het versterken van de biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Natuurlijk moet een tuin mooi ogen én dat doet een natuurlijke tuin ook zeker. Echter, een ecologische tuin gaat een stapje verder dan alleen maar er mooi uit zien. Een ecologisch tuinontwerper zal een ecologische tuin ontwerpen waarbij aan het volgende wordt gedacht:
Eigenschappen van de natuurlijke omgeving dienen als uitgangspunt voor het tuinontwerp.
Een ecologische tuin zal qua vormgeving aansluiten op de natuurlijke omgeving en het omringende landschap positief versterken. Landschapselementen, zoals bomen, struiken en wilde planten, komen terug in een ecologische tuin. Een ecologisch tuinontwerper denkt mee over hoe wilde planten die het van nature goed doen in jouw leefomgeving een plekje kunnen krijgen in jouw tuin.
Het leefgebied verbeteren voor allerlei tuindieren, zoals vogels, egels, vlinders en bijen.
Een tuin is meer dan een terras, overkapping of plek om te voetballen. Een tuin is een stukje leefgebied die vogels, egels, vlinder en bijen nodig hebben om te overleven. Helaas worden er nog veel ‘betontuinen’ en ‘kunstgrastuinen’ aangelegd door hoveniers die dit leefgebied niet bieden.
Een ecologisch tuinontwerper denkt mee over hoe er jaarrond voedsel is voor deze tuindieren, in de vorm van bloeiende planten en beplanting die zorgt voor zaden, bessen, noten en vruchten. Ook adviseert een ecologisch tuinontwerper hoe je tuindieren kan voorzien in veiligheid, nestgelegenheid en water.
De juiste beplantingskeuze die aansluit op het Nederlandse klimaat en de biodiversiteit versterkt.
Waarbij een reguliere tuinontwerper of hovenier nog veelal gebruik gemaakt van de ‘klassieke’ tuinplanten, zoals een vlinderstruik, hortensia of lavendel, zal een ecologisch tuinontwerper juist kiezen voor vooral inheemse beplanting. Inheemse beplanting is beplanting die van nature in Nederland voorkomt en waar veel Nederlandse insecten van afhankelijk zijn.
De ecologische kennis waarover een ecologisch tuinontwerper beschikt, kan jou helpen om de juiste beplantingskeuze te maken. Waarbij veel mensen denken goed bezig te zijn wanneer ze een vlinderstruik in de tuin zetten, kan een ecologisch tuinontwerper uitleggen waarom je met een vlinderstruik misschien juist wel meer kwaad dan goed doet. Een ecologisch tuinontwerper stelt graag alternatieven voor die wel inheems zijn.
Lokale, duurzame en hergebruikte materialen.
Een ecologisch tuinontwerper wil je graag veel moois laten inkopen bij biologische plantenkwekerijen, maar niet per se bij bouwmarkten en tegelhandelaars. Gebruik maken van wat er al is of materialen een tweede leven geven is heel ecologisch. Om onze aarde te sparen en onze ecologische voetafdruk niet onnodig te vergroten, maakt een ecologisch tuinontwerper bewuste keuzes over het gebruik van materialen in de tuin.
Een ecologische tuinontwerper zorgt er sowieso voor dat er niet zoveel verharding in de tuin is. Een betontuin werkt als een sauna, terwijl een ecologische tuin werkt als een airco. Daarom is het oppervlakte aan beplanting in een natuurlijke tuin altijd groter dan het oppervlakte aan verharding.
Aandacht voor een gezonde bodem.
De bodem is de basis van je tuin! Een ecologisch tuinontwerper heeft de nodige kennis over de bodem en het bodemvoedselweb.
Een ecologisch tuinontwerper zal geen kunstmatige middeltjes adviseren, want die zijn funest voor het bodemleven. Een ecologisch tuinontwerper denkt mee over hoe je op een natuurlijke manier zorgt dat de bodem in jouw tuin gezond wordt of blijft. Wat doe je juist wel of niet met je bodem, waardoor er een natuurlijk evenwicht ontstaat en jouw beplanting rijkelijk kan groeien en bloeien?
Aandacht voor de juiste manier van waterbeheer in de tuin.
Met de steeds extremere weersomstandigheden (enerzijds stortbuien en anderzijds droogte) ten gevolge van klimaatverandering, is het belangrijk dat onze tuinen het regenwater goed kunnen opnemen en vasthouden. Waarbij reguliere hoveniers vaker afvoergoten, drainagesystemen en sproei-installaties aanleggen, bedenkt een ecologisch tuinontwerper hier wat anders voor.
In een ecologische tuin staat er voldoende beplanting, is er een gezonde bodem en wordt er vaak gebruik gemaakt van waterdoorlaatbare materialen, waardoor regenwater goed de bodem in kan trekken. Ook kan een ecologisch tuinontwerper meedenken over het aanleggen van een wadi waardoor regenwater rustig in de grond kan infiltreren. Bovendien kan een ecologisch tuinontwerper andere elementen adviseren die zorgen voor het vasthouden van water, waardoor het in drogere tijden gebruikt kan worden voor de beplanting.
Durf jij impact te maken met jouw tuin?
Durf jij met jouw tuin écht het verschil te maken? En ben je inmiddels overtuigd om te kiezen voor een ecologisch tuinontwerper? Neem dan contact op met Grandiflora Tuinen. Hét ecologisch tuinontwerpbureau in Oost-Nederland (Overijssel, Drenthe).
Ook handig! Naast ecologisch tuinontwerp verzorgt Grandiflora Tuinen bovendien het aanplanten van tuinen en tuinonderhoud.
Mocht je zelf al groene vingers hebben, maar je jouw tuin wel ecologisch willen verbeteren, dan kan Grandiflora Tuinen je voorzien van een ecologisch beplantingsplan of ecologisch tuinadvies.